March 07, 2024

Про емоційне вигорання та кроки його подолання

This content is not available in your language

Вигорання стало зараз популярним терміном, симптомом нашого часу, який супроводжується втратою радості, негативом, образою чи злістю, відчуженням від соціальних стосунків та втомою від щоденного життя…

Ніхто мені не приготує комфортних умов для того, щоб я могла відчути себе щасливою, окрім мене самої…

Усе в нашому житті крутиться довкола цінностей і мотивації. На основі цінностей ми формуємо наш стиль життя і ставимо собі наші цілі. Якщо в нашому житті ми слідуємо за примарним прагненням кар’єри, визнанням іншими людьми, намагаємось комусь довести свою цінність – то саме на тому шляху ми стикнемось з вигоранням. На цьому шляху ми докладемо зусилля і витратимо багато сил, але це все буде без наповнення. Якщо для нас є цінністю допомагати дітям, то власне це прагнення поведе нас по житті і буде нашим наповнення. Попри виснаження, недоспані ночі і хвилювання ми відчуватимемо втому, а не вигорання.

Тобто якщо в тому, що я роблю, я відчуваю сенс, тоді те, що я роблю, - це добре, цікаво і важливо.

Якщо я відчуваю задоволення і хочу це робити, тоді я більш захищена від вигорання. Якщо я оточую себе людьми, які мене цінують і готові мені допомогти – я володію основними засобами проти вигорання. Головною дійовою особою тут є кожен з нас. Можна довго сподіватись на те, що хтось з близьких нас зрозуміє, нам допоможе, нас «врятує». Але це не зовсім так. Ніхто мені не приготує комфортних умов для того, щоб я могла відчути себе щасливою, окрім мене самої. Це під силу лише самій людині, звісно ж за допомогою близьких людей. А ще нещодавно почула фразу, яка заставила мене замислитись. «Легше звинувачувати інших у власних невдачах і поганому настрої, аніж взяти відповідальність за свої вчинки». Так, як не крути, але це знову ж таким праця та інвестиція в себе саму.

Давайте перейдемо ближче до конкретних порад. Як уникнути вигорання? Фахівці пропонують багато відповідей на це питання. Наше завдання – зробити свій «чудодійний напій» щастя. Але основним складником буде відповідь на питання: «Для чого я це роблю? (для чого я ходжу на роботу, для чого допомагаю дітям, для чого стільки часу проводжу в приготуванні їжі) та чи приносить мені те, що я роблю, радість?

Отже, якщо Ви маєте відповіді на основні питання, то пам’ятайте наступне:

  • 8Й ГОДИННИЙ СОН ОБОВ’ЯЗКОВИЙ!

Сон є однією з базових потреб людини. Найкраще для людського здоров’я і для ефективного робочого дня є засинати до опівночі і прокидатись 7-8 год ранку.

  • ПРОСИТИ ПРО ДОПОМОГУ ВАРТО!

Багатьом з нас важко дається просити інших про допомогу, навіть рідних. Якщо ми вирішили дбати про себе, нам варто навчитися не боятись просити допомогу колег на роботі чи делегувати частину обов’язків іншим як на роботі, так і вдома…

  • ВИ НЕ МУСИТЕ БУТИ ДОСКОНАЛИМИ!

Прийміть свою неідеальність, не витрачайте надмірних зусиль, щоб довести свою «суперсилу». Ви точно вже є найдорожчою людиною для когось. Ставтесь і Ви до себе з любов’ю і турботою.

  • ВИЗНАЧТЕ ПРІОРИТЕТИ!

Досвідчені тайм-менеджери говорять, що в день має бути не більше 3 основних завдань і кілька другорядних. Відкиньте завдання, які не є обов’язковими на сьогодні, але забирають ваші сили. Основне завдання – виконати важливе і зберегти сили для себе і своїх близьких.

  • РЕСУРС ПОНАД УСЕ!

Візьміть час на те, щоб піти в кафе з товаришкою чи купити собі щось гарне, сходіть на масаж, а може на рибалку, побалуйте себе… Не обов’язково мріяти рік про відпустку, можна створити власну традицію щоденної (щотижневої) 15-хв. прогулянки парком чи сквером біля дому. Результат – хороший і спокійний настрій. А ще (це є одним з найпотужніших ресурсів) почніть займатись чимось зовсім новим для Вас або зробіть щось, про що Ви давно мріяли.

Пам’ятайте, що не варто звинувачувати себе за те, що Ви дбаєте за себе. Дбаючи про себе, ми водночас допомагаємо дітям жити в гарній атмосфері і також їх вчимо турбуватись і цінувати себе.

«Щастя не купити» - говорить народна мудрість. А я от спробувала в процесі складання власного чудодійного зілля купити рецепт щастя. Про це розповідає світовий бестселер «Маленька книга Хюге, як жити добре по-данськи». В книжці поставлені важливі акценти, хоч і чогось нового я там не знайшла. За словами автора, засновника і керівника Дослідного інституту щастя в Копенгагені, секрет доброго життя – це вміння створити собі приємну атмосферу та подбати про себе! Його складовими є вміння насолодитися присутністю рідних за обіднім столом, відчути барви західного сонця, запалити свічку на обідньому столі, почути музику весняного дощу на підвіконні, а навіть вміння насолоджуватись хуртовиною, яка вирує за вікном. Я б додала ще вміння дякувати Богові за його таланти та дари.

А який Ваш рецепт щастя? Почніть його творити вже зараз, а краще запишіть. Не бійтеся вносити нові інгредієнти і змішувати їх між собою. Будьте щасливими і будьте творцями свого щастя.

Марія Саквук. Із журналу «Батьківство в Дії», Care in Action – Турбота в Дії, випуск 3