May 08, 2023

Патронат над дитиною

Патронат над дитиною — комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (гл. 20 Сімейного кодексу України, Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною).

Суть послуги:

Патронатний вихователь на тимчасовий термін влаштовує до себе дитину з сімʼї або закладу через її неможливість там перебувати, зумовлену складними життєвими обставинами, незадовільним станом здоровʼя чи смертю батьків дитини. За час перебування під патронатом дитина отримує догляд та реабілітацію після травми, спричиненої розлученням і труднощами, після чого відповідні органи у разі можливості, або повертають дитину в біологічну сімʼю або влаштовують її в одну з сімейних форм виховання: усиновлення, опіка та піклування, прийомна сімʼя або дитячий будинок сімейного типу. 

Послуги, які надає патронатний вихователь:

Обовʼязки патронатний вихователь:

  • забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
  • створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  • співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;
  • забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
  • сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Оплата

Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.
 

Терміни перебування дитини

Термін перебування дитини в сімʼї патронатного вихователя становить максимум 3 місяці, проте, в разі необхідності продовження терміну, можливе продовження до максимум 6 місяців сумарно.

Мультидисциплінарна команда — співпраця
Для злагодженості дій у забезпеченні найкращих інтересів дитини, влаштованої в сім’ю патронатного вихователя, та комплексної підтримки в подоланні складних життєвих обставин створюється міждисциплінарна команда, до складу якої обов’язково входять патронатний вихователь, працівники соціального закладу та служби у справах дітей. При необхідності долучаються інші спеціалісти.


Вимоги:

  • Досвід виховання дитини;
  • Відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні;
  • Патронатним вихователем НЕ можуть бути наступні категорії, описані в статті 212 Сімейного кодексу України;
  • Відмова в працевлаштуванні на момент створення патронатної сімʼї;
  • У сімʼї патронатного вихователя обовʼязково має бути присутнім помічник — повнолітня особа, яка буде допомагати патронатному вихователю з доглядом дитини.

Кандидат у патронатні вихователі подає до соціального закладу за місцем проживання такі документи:

  1. заяву в письмовій або електронній (для м. Львів) формі;
  2. копію паспорта громадянина України;
  3. копію трудової книжки (у разі наявності);
  4. висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за формою згідно з додатками 4 і 5;
  5. довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
  6. копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням (договір оренди складену не менше, ніж на рік);
  7. письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

ТИПОВИЙ ДОГОВІР ПРО ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ

You are interested in family care?

Send us your questions by filling out our questionnarie

form for carring child