March 07, 2024

Двадцять способів, як ви можете допомогти своїм дітям досягти успіху в школі

This content is not available in your language

Як батьки, ви є першим і найважливішим учителем вашої дитини. Коли батьки та сім'ї залучені до шкільного навчання своїх дітей, діти краще вчаться і краще ставляться до відвідування школи. Насправді, багато досліджень показують, що те, що робить сім'я, є більш важливим для шкільного успіху дитини, ніж те, скільки грошей заробляє сім'я або який рівень освіти мають її батьки. Існує багато способів, як батьки можуть підтримувати навчання своїх дітей вдома та протягом навчального року. Ось кілька ідей, з яких ви можете почати!

Розвивайте партнерські стосунки з учителями та шкільним персоналом

1. Познайомтеся з учителем вашої дитини. Як тільки починається навчальний рік, спробуйте знайти спосіб познайомитися з учителем вашої дитини. Повідомте вчителю, що ви хочете допомогти вашій дитині в навчанні. Поясніть, що ви хочете, аби вчитель зв'язувався з вами, коли у дитини виникнуть якісь академічні чи соціальні проблеми. У розділі "Розмова з учителем вашої дитини" ви знайдете кілька корисних порад, як налагодити партнерство з учителем вашої дитини.

2. Дізнайтеся, хто є хто. У школі, де навчається ваша дитина, є багато людей, які допомагають їй вчитися, розвиватися соціально та емоційно, а також орієнтуватися в шкільному середовищі. Кожна школа відрізняється від інших, тому найкращим варіантом є довідатися цю інформацію саме у школі вашої дитини. Познайомтеся з директором, психологом, соціальним педагогом, охоронцем та іншими.

3. Відвідуйте батьківські збори та підтримуйте зв'язок з учителем вашої дитини. Зазвичай, школи проводять декілька батьківських зборів на рік. Ви також можете попросити про зустріч з учителем вашої дитини в будь-який час протягом року. Якщо у вас є проблеми і ви не можете зустрітися особисто, надішліть вчителю коротке повідомлення або домовтеся про час для телефонної розмови. Більше ідей про те, як підготуватися до батьківських зборів, див. у статті Поради для успішних батьківських зборів у школі вашої дитини.

Підтримуйте дитину в навчанні

4. Дізнайтеся, як у неї справи. Запитайте вчителя, наскільки добре ваша дитина справляється в класі порівняно з іншими учнями. Якщо ваша дитина не встигає, особливо в читанні, запитайте, що ви або школа можете зробити, щоб допомогти. Важливо діяти на ранній стадії, поки дитина не відстала від програми надто сильно. Також обов'язково переглядайте табель успішності вашої дитини щоразу, коли він виходить. Для отримання додаткової інформації див. статтю "Як дізнатися, коли вашій дитині потрібна додаткова допомога".

5. Зверніться за послугами спеціалістів, якщо ви вважаєте, що ваша дитина може їх потребувати. Якщо ваша дитина має проблеми з навчанням, попросіть школу провести оцінку її академічних успіхів. Можливо, вчитель зможе забезпечити особливий підхід для вашої дитини в класі. Якщо школа виявить, що ваша дитина має проблеми з навчанням, вона може отримати додаткову допомогу безкоштовно. 

6. Переконайтеся, що ваша дитина виконує домашнє завдання. Дайте їй зрозуміти, що ви вважаєте освіту важливою і що домашні завдання потрібно виконувати щодня і вчасно. Ви можете допомогти дитині у виконанні домашніх завдань, виділивши спеціальне місце для навчання, встановивши регулярний час для виконання домашніх завдань і усунувши відволікаючі фактори, такі як телевізор і інші гаджети під час виконання домашніх завдань (окрім завдань чи випадків, коли навчання проходить через інтернет). У посібнику "Як допомогти дитині з домашнім завданням" запропоновано кілька чудових ідей, які допоможуть забезпечити виконання домашнього завдання вашою дитиною.

Якщо ви не хочете допомагати дитині з домашнім завданням, тому що відчуваєте, що недостатньо добре знаєте предмет, або тому що не розмовляєте або не читаєте англійською, чи не розбираєтеся в інших предметах, ви можете допомогти, показуючи свою зацікавленість, допомагаючи дитині організуватися, надаючи необхідні матеріали, запитуючи дитину про щоденні завдання, контролюючи роботу, щоб переконатися, що вона виконана.

Не забувайте хвалити всі зусилля вашої дитини. Проте, пам'ятайте, що виконання домашніх завдань за дитину не допоможе їй у довгостроковій перспективі.

7. За потреби знайдіть для дитини допомогу у виконанні домашнього завдання. Якщо вам важко допомагати дитині з домашніми завданнями або шкільними проектами, спробуйте знайти когось іншого, хто міг би допомогти. Зверніться до школи, репетиторських груп, груп продовженого дня, церков і бібліотек. Або запитайте, чи може допомогти старший учень, сусід чи друг. Крім того, пам’ятайте про соціальних репетиторів чи можливість найняти тютора або репетитора по предметах.

8. Допоможіть дитині підготуватися до тестів/контрольних. Ці завдання відіграють важливу роль у визначенні оцінки учня. Ваша дитина також може складати один або кілька стандартизованих тестів/контрольних робіт протягом навчального року, а вчитель вашої дитини може витрачати час на підготовку до тестів протягом усього семестру чи року. Як батьки, ви можете підтримати свою дитину до і після складання, а також підтримувати її навчальні звички на щоденній основі, що допоможе їй бути більш підготовленою, коли прийде час складати ці тести чи контрольні роботи. Дізнайтеся більше про стандартизовані тести та загальну інформацію про складання тестів у Як допомогти дитині підготуватися до стандартизованих тестів.

Беріть участь у житті школи, де навчається ваша дитина

9. Дізнайтеся, що пропонує школа. Прочитайте інформацію, яку школа поширює. Поговоріть з іншими батьками, щоб дізнатися, які програми чи позашкільні гуртки або активності пропонує школа. Можливо, є музичний гурток, група продовженого дня, спортивна команда або програма тюторства, яка сподобається вашій дитині. Не забувайте стежити за подіями школи протягом усього навчального року.

10. Станьте волонтером у школі, де навчається ваша дитина, та/або приєднайтеся до батьківського комітету школи. Вчителі цінують, коли батьки допомагають школі! Існує багато способів зробити свій внесок. Ви можете бути волонтером у класі вашої дитини або в шкільній бібліотеці. Ви можете приготувати їжу для шкільного заходу чи ярмарку. Якщо ви працюєте вдень, ви можете відвідувати "батьківські вечори" або вистави вашої дитини. У деяких школах група батьків регулярно зустрічається, щоб поговорити про школу. Цю групу зазвичай називають батьківським комітетом. Збори дають вам можливість поспілкуватися з іншими батьками і разом працювати над покращенням школи. Якщо такої ініціативи немає у вашій школі, ви можете бути тим, хто це запровадить.

Будьте в курсі подій та відстоюйте інтереси своєї дитини

11. Ставте запитання. Якщо вас щось турбує в навчанні або поведінці вашої дитини, запитайте про це вчителя або директора школи і зверніться до них за порадою. Ваші запитання можуть бути такими: Які конкретні проблеми у моєї дитини з читанням? Що я можу зробити, щоб допомогти моїй дитині з цією проблемою? Як я можу зупинити буллі, який чіпляється до мого сина? Як я можу вмотивувати мою дитину виконувати домашнє завдання? 

12. Повідомте школі про свої занепокоєння. Чи добре ваша дитина навчається в школі? Чи має вона проблеми з навчанням, поведінкою або навчанням? Чи є проблеми з іншим учнем, вчителем або адміністрацією? Якщо у вас є занепокоєння, у розділі "Як повідомити школу про ваші проблеми" описані деякі кроки, які потрібно зробити.

Підтримуйте навчання дитини вдома

13. Демонструйте своїм дітям позитивне ставлення до освіти. Те, що ми говоримо і робимо в повсякденному житті, може допомогти їм розвинути позитивне ставлення до школи і навчання, а також зміцнити впевненість у собі як учнях. Демонструючи дітям, що ми цінуємо освіту і використовуємо її в повсякденному житті, ми даємо їм потужні приклади і робимо значний внесок у їхній успіх у школі.

Крім того, проявляючи інтерес до освіти своїх дітей, батьки і сім'ї можуть розпалити в них ентузіазм і привести їх до дуже важливого розуміння - навчання може приносити задоволення і винагороду, а також бути корисним і вартим зусиль, які до нього докладаються.

14. Слідкуйте за тим, як ваша дитина дивиться телевізор, грає у відеоігри та користується Інтернетом. Сучасні діти в середньому проводять набагато більше часу за переглядом телевізора, відеоіграми та Інтернетом, ніж за виконанням домашніх завдань чи інших шкільних справ. У статті "Як контролювати перегляд телевізора та відеоігор” і “Допомогти дитині навчитися правильно й ефективно користуватися Інтернетом" запропоновано кілька ідей, як допомогти дитині ефективно використовувати медіа.

15. Заохочуйте дитину до читання. Допомогти дитині стати читачем - це найважливіша річ, яку ви можете зробити, щоб допомогти їй досягти успіху в школі і в житті. Важливість читання просто неможливо переоцінити. Читання допомагає дітям в усіх шкільних предметах. Що ще важливіше, воно є ключем до навчання впродовж усього життя. Дізнайтеся більше у статтях "Поради та завдання для веселого читання" та "Веселі та ефективні способи читання з дітьми".

16. Розмовляйте зі своєю дитиною. Говоріння та слухання відіграють важливу роль в академічному успіху дитини. Саме слухаючи розмови батьків і членів сім'ї та реагуючи на них, маленькі діти починають здобувати мовні навички, які їм знадобляться для успішного навчання. Наприклад, діти, які не чують багато розмов і яких не заохочують говорити самостійно, часто мають проблеми з читанням, що може призвести до інших шкільних проблем. Крім того, діти, які не навчилися уважно слухати, часто мають проблеми з виконанням інструкцій та уважністю на уроках. Вам також важливо показати дитині, що ви зацікавлені в тому, що вона хоче сказати.

17. Заохочуйте дитину користуватися бібліотекою. Бібліотеки - це місце навчання та відкриттів для всіх. Якщо ви допоможете дитині дізнатися про бібліотеки, це допоможе їй стати самостійним учнем. Пам'ятайте, що бібліотеки також пропонують учням тихе місце для виконання домашніх завдань і часто відкриті у вечірній час. 

18. Заохочуйте дитину бути відповідальною та працювати самостійно. Відповідальність і самостійність є важливими якостями для успішного навчання в школі. Ви можете допомогти дитині розвинути ці якості, встановивши розумні правила, яких ви послідовно дотримуєтесь, даючи зрозуміти дитині, що вона повинна брати на себе відповідальність за те, що робить, як вдома, так і в школі, показуючи дитині, як розбивати роботу на маленькі завдання, а також контролюючи, чим вона займається після школи, вечорами і на вихідних. Якщо ви не можете бути поруч, коли ваша дитина повертається додому, покладіть на неї обов'язок зв'язуватися з вами по телефону, щоб обговорити її плани на решту дня.

Проте, пам’ятайте, що мікроменеджмент – це погано, тому не намагайтеся контролювати кожен крок вашої дитини, а радше будьте для неї інструктором чи коучем. 

19. Заохочуйте активне навчання. Діти потребують як активного навчання, так і спокійного, наприклад, читання й виконання домашніх завдань. Активне навчання передбачає ставити запитання й відповідати на них, розв'язувати проблеми й досліджувати їх. Активне навчання також може відбуватися, коли ваша дитина займається спортом, проводить час з друзями, грає у шкільній виставі, на музичному інструменті або відвідує музеї та книжкові магазини. Щоб сприяти активному навчанню, прислухайтеся до ідей вашої дитини та дослухайтеся до них. Дозволяйте їй ставити запитання та висловлювати свої думки, коли ви разом читаєте книжки. Коли ви заохочуєте такий тип обміну думками вдома, участь вашої дитини в навчанні та її інтерес до школи, швидше за все, зростуть.

20. Пам’ятайте, що найкраще в розвитку дитини працює співпраця між різними авторитетами у її житті: батьками, вчителем, наставником тощо. Ворожнеча чи непорозуміння між такими важливими фігурами в житті вашої дитини може призвести до негативних наслідків для ментального здоров’я вашої дитини, а також вплинути на її академічну та соціальну успішність. Тому налагоджуйте позитивні та плідні стосунки з іншими. 

 


Оригінал: https://www.colorincolorado.org/article/twenty-ways-you-can-help-your-children-succeed-school
Переклад: Фуртак Софія
Photo by Stephen Andrews on Unsplash