16. Februar 2021

Цікаві вправи для групи дітей та підлітків

Dieser Inhalt ist in Deutscher Sprache nicht verfügbar

Вправа «Предмет по колу»

Мета: розвиток образного мислення, уваги, швидкості реакції; накопичення кількості й уточнення сенсу слів, що означають дію.

Група розсідається або стає півколом. Ведучий показує учасникам предмет (паличку, лінійку, банку, книгу, м’яч, будь-який предмет у полі зору), учасники повинні передавати один одному по колу цей предмет, наповнюючи його новим змістом та обігруючи цей зміст. Наприклад, хтось вирішує обіграти лінійку як скрипку. Він передає її наступній людині саме як скрипку, не вимовляючи при цьому ні слова. А той саме як скрипку її приймає. Етюд зі скрипкою завершено. Тепер другий учасник обіграє цю ж лінійку, наприклад, як рушницю або пензлик і т.д. Важливо, щоб учасники не просто робили прості жести або формальні маніпуляції з предметом, а передавали своє ставлення до нього. Ця вправа добре розвиває уяву. Щоб обіграти лінійку як скрипку, потрібно, перш за все, побачити цю скрипку. І чим менше схожий новий «побачений» предмет на запропонований, тим краще учасник упорався із завданням. Крім того, це вправа на взаємодію, адже людина повинна не тільки сама побачити новий предмет, але й змусити інших побачити і прийняти предмет у новій якості. Можна так само грати вдвох із дитиною, по черзі обігруючи різні оточуючі вас предмети.

Вправа «Мовчун перемагає»

Мета: навчити дитину терпінню, взаєморозумінню, вмінню слухати інших.

Хороша для групи, де є дуже енергійні діти.

Дії ведучого. Зверніться до дітей: «Подивіться, який у мене гарний олівець (можете взяти яскраву коробочку, кубик, м’ячик, іграшку - головне, щоб предмет був невеликим). Закрийте очі або відверніться, а я його сховаю і, хоч я і покладу на видне місце, і не буду нічим закривати, відшукати вам олівець буде нелегко. І не підглядайте!» Поки діти закривають очі, стають до вас спиною, робіть вигляд, що по всій кімнаті шукаєте місце, куди б заховати олівець. Самі ж крадькома засуньте його, наприклад, у нагрудну кишеню свого плаття так, щоб кінчик олівця визирав звідти. Попросіть дітей відкрити очі, походити по кімнаті, пошукати предмет. Але перед цим повідомте їм ще одну важливу умову гри, яку необхідно виконати: той, хто помітить захований олівець, не повинен показати виду, а тихенько відійти в сторону, сісти на місце. Через 2-3 хвилини закінчіть гру і попросіть дітлахів показати, де був захований предмет. Виграє той, хто першим відшукав олівець і зумів стримати себе до кінця гри. Візьміть інший предмет, виберіть для нього інше затишне місце і зіграйте ще раз.

Ця нехитра гра допоможе заспокоїти найбільш невгамовних дітей. Вона розвиває спостережливість, силу волі, гальмівні реакції.

Гра «Вузький місток»

Мета: продемонструвати різні моделі поведінки в конфліктній ситуації.

Опис вправи. Двоє учасників стають на проведену на підлозі лінію обличчям один до одного на відстані близько трьох метрів. Ведучий пояснює ситуацію: «Ви йдете назустріч один одному по дуже вузькому містку, перекинутому над водою. У центрі містка ви зустрілися, і вам треба розійтися. Місток - це лінія. Хто поставить ногу за її межами - впаде у воду. Постарайтеся розійтися на містку так, щоб не впасти». Проводять довільний відбір пар учасників. При великій кількості гравців може одночасно функціонувати 2-3 «містки». Вправа проходить більш емоційно, якщо використовується не просто смужка на рівній підлозі, а невелике підвищення (наприклад, для цієї мети добре підходить перевернута гімнастична лава). Якщо ж такої можливості немає, слід вибрати або провести на підлозі пряму смугу (це може бути смуга на лінолеумі, поздовжня рейка на паркеті і т.п.) довжиною не менше 3-х метрів, що знаходиться на відстані не менше 1 м від найближчої стіни чи меблів. Краще, якщо вона буде мати ширину 5 - 10см, але можна обійтися і простою лінією.

Обговорення. Які почуття відчували учасники при виконанні даної вправи? Що допомагало, а що заважало успішно виконати завдання? Які, в принципі, є способи «розійтися на вузькому містку»? Чим відрізнялися пари, які «впали у воду», від тих, хто успішно подолав проблему? Доцільно підвести учасників до розуміння того, що у виграші залишився не той, хто прагнув пройти сам, а той, хто, насамперед, прагнув допомогти партнеру.

Вправа «Групова скульптура»

Мета: розвинути творчі здібності дітей, навчити толерантності у ставленні до інших; зняти напругу.

Кожен учасник одночасно виступає в ролі скульптора і глини. Він  знаходить своє місце в композиції. Вся робота відбувається в повному мовчанні. У центр кімнати виходить перший учасник (це може бути будь-хто бажаючий або призначений ведучим) і приймає якусь позу. Потім до нього прилаштовується другий, третій прилаштовується вже до загальної для перших двох учасників композиції. Виконувати цю вправу необхідно досить швидко і стежити, щоб композиції не перетворювалися в безглузду мозаїку фігур, ізольованих одна від іншої. Проявивши фантазію, «застиглу» скульптуру можна «оживити».

Гра «Повтори, не помились»

Мета: розвиток уваги, швидкості реакції; накопичення кількості і уточнення сенсу слів, що означають дію.

Кількість гравців значення не має. Діти стають півколом. Ведучий повільно виконує прості рухи руками (вперед, вгору, в сторони, вниз). Діти повинні виконувати ті ж рухи, що і ведучий. Той, хто допустив помилку, вибуває. Виграє той, хто залишиться у колі.

Варіанти:

  • Прості рухи можна замінити на більш складні, додати рухи ногами і тулубом, асиметричні рухи (права рука вгору, ліва вперед) і т. д.
  • Ведучий, одночасно показуючи рухи, називає ім’я одного з тих, хто грає, який і повинен цей рух повторити, а інші гравці спостерігають.
  • Ведучий промовляє рух (руки вгору), а виконує в цей момент іншу дію (руки вниз). Діти повинні повторювати рухи ведучого і не звертати увагу на його команди.
  • На кожен рух ведучий називає слово (наприклад, ручка, літак, м’яч, горобець і т. д.). Діти повинні виконувати тільки ті рухи, котрі супроводжуються назвами літаючого предмета (горобець, літак). Під час гри ведучому необхідно стежити за тим, щоб усі діти виконали його однаково добре.

Вправа «Скеля»

Мета: показати дітям важливість взаємодопомоги в колективі, необхідність будувати взаємини (кожна дитина у ролі «альпініста» відчує необхідність підтримки й довіри).

Діти на підлозі (хто як хоче: сидячи, лежачи, стоячи) вибудовують «скелю», приймаючи різні пози, утримуючись один за одного. Умовна лінія на підлозі позначає обрив. По команді інструктора

«Скеля готова? Замри! » «Альпініст» повинен пройти вздовж обриву перед «скелею» і не зірватися. Він може триматися за «скелю», крокуючи по виступу. Всі учасники вправи по черзі виступають у ролі «альпініста».

Джерело: ТРЕНІНГОВА ПРОГРАМА підготовки наставників для дітей, які проживають у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей з питань соціальної адаптації дітей та їх підготовки до самостійного життя. Робочий зошит. Громадська організація «Одна надія»