11. Juni 2020

Емоційний інтелект

Dieser Inhalt ist in Deutscher Sprache nicht verfügbar

КРОК – програма підтримки і навчання життєвих навичок для підлітків. Розвиток особистісних якостей

План заняття

Мета: Допомогти підліткам розуміти свої емоції та проявляти їх без шкоди собі та іншим.

Цілі

  • учасники мають навчитись розрізняти свої емоції 
  • учасники мають навчитись безпечно проявляти свої емоції 
  • допомогти підліткам бути більш емпатійними
  1. Вправа на ближче знайомство «Мій рух». ЧАС: 7 хв.

Хід проведення. Всі стаємо в коло, кожен по черзі називає своє ім’я і рух, який йому подобається, чи з яким він себе характеризує. Всі наступні учасники називають своє ім’я , ім’я та рухи попередніх учасників.

  1. Обговорення та дискусія. ЧАС: 6 хв.

  • Що таке емоції?
  • Чи всі здатні відчувати емоції?
  • Які бувають види емоцій?
  • Чи можна керувати своїми емоціями?
  1. Вправа «Користь і шкода від емоцій»  - Додаток 1. ЧАС: 10 хв.

Ціль: сприяти усвідомленню підлітками як шкоди так і користі від тих самих емоцій, а також їхньої ролі у різних життєвих ситуаціях.

Хід проведення. Ведучі об’єднують учасників у дві групи. Обидві групи отримують однаковий перелік емоцій, проте різні завдання. Одна група отримує картку з написом «користь від емоцій», друга - «шкода від емоцій». Учасникам необхідно прописати на аркуші для фліп-чарту позитивні або негативні речі пов’язані із заданими емоціями у різних життєвих ситуаціях. Також ведучі наголошують, що бажано проілюструвати свої роздуми реальними прикладами з життя.

Роздаємо Додаток 1. Далі кожна група презентує свій список. Ведучі підсумовують, зазначаючи, що кожна емоція нам потрібна. У різних ситуаціях кожна емоція може відігравати різну роль, мати своє важливе значення. Емоції справді відіграють важливу роль в нашому житті. Емоції є для нас першим сигналом будь-якого дискомфорту, можуть допомогти нам уникнути ризикованої ситуації, що назріває, «позитивні» емоції добре позначаються на повсякденному житті людини: здоров’ї, навчанні, спілкуванні з близькими людьми. Під впливом емоцій людина може вчинити як героїчний вчинок, так і необдуманий крок. Проте, всі емоції мають право на існування: і позитивні, і, здавалося б, негативні. Як ми побачили із попереднього етапу роботи, у різних життєвих ситуаціях та сама емоція може мати різне значення. Отже, важливо контролювати свої емоції та виявляти їх доречно, у конструктивний спосіб (так, щоб не нашкодити ні собі, ні іншим).

  1. Вправа «Сформулюй «Я-висловлювання». ЧАС: 10 хв. 

Ціль: навчити учасників формулювати «Я-висловлювання», дати можливість усвідомити важливість «Я-висловлювань» у ефективному спілкуванні.

Хід проведення. Ведучі інформують учасників про те, що ця вправа присвячена опануванню навичок складання «Я-висловлювань». Для продовження обговорення ведучі роздають учасникам Додаток 2. Відповідно до зазначених ситуацій потрібно переформулювати «Ти-висловлювання» у «Я-висловлювання».

Після виконання вправи ведучі просять учасників зачитати свої формулювання «Я-висловлювань» та відзначають найбільш вдалі. 

Питання для обговорення:

  •  Що дала нам ця вправа? 
  • Складно чи легко вам було формулювати «Я-висловлювання»? 
  • Наведіть приклади з життя, коли вам доводилось використовувати «Я-висл.» і «Ти-висл»
  1. Вправа «Безпечне виявлення емоцій». ЧАС: 15 хв.

Ціль: формувати вміння застосовувати «Я-висловлювання» в реальних життєвих ситуаціях. 

Хід проведення. Учасникам пропонуються ситуації, що вимагають вміння контролювати себе. Краще за все використовувати ситуації, характерні для життя підлітків. «Я-висловлювання» можуть відпрацьовуватись в парах або індивідуально. Кожна пара або учасник отримує ситуацію і складає «Я-висловлювання». 

Завдання: Спробуйте повідомити про своє незадоволення, не ображаючи партнера. Скажіть фрази так, щоб не образити партнера, наприклад: «Я хвилююсь, коли мене перебивають» тощо.

Учасники мають поділитися по парах. Кожна пара витягує одну із ситуацій.

Перелік ситуацій в Додатку 3.

Після роботи в парах (або індивідуально) кожна пара (учасник) презентує свою ситуацію (якщо дозволяє час, можливий варіант рольовий гри зі зворотним зв’язком). 

До уваги ведучих! Наприкінці варто зробити висновок про те, що «Я-висловлювання» дозволяє іншому слухати вас і спокійно реагувати. «Я-висловлювання» передбачає відповідальність мовця за свої думки і почуття, а «Ти-висловлювання» спрямоване на звинувачення іншої людини.

  1. Вправа «Покажи емоцію та почуття». ЧАС: 10 хв.

Хід вправи. Учасникам пропонується продемонструвати емоції та почуття: радість, смуток, захоплення, страх, відвага, нудьга, лють, скорбота, любов, ненависть, жах, сором, хвилювання….

Список емоцій є в Додатку 4

Хто відгадав емоцію, стає і показує ту емоцію, яку витягнув сам. Після вправи обговорюємо що було легко показувати, а що важче. Чому?

  1. Вправа «Подарунок для ближнього». ЧАС: 5 хв.

Хід вправи. Потрібно всім сісти в коло. Кожен учасники передає іншому учаснику те, що хоче йому побажати за допомогою жестів чи міміки. Але без слів (це можуть бути обійми, книжка, розум, серце і т.д.).

  1. Висновки та зворотній зв’язок. ЧАС: 5хв.

  • Чи сподобалось вам заняття?
  • Що найбільше запам’яталось? 

Автори тренінгу - Антонів Марія та  Костів Мар’яна