24. März 2023

Батьки: Слідкуйте за своїми публікаціями в соціальних мережах

Dieser Inhalt ist in Deutscher Sprache nicht verfügbar
Медіа-психологи попереджають про ризики поширення інформації про своїх дітей у соціальних мережах.

Багато батьків переймаються тим, чи безпечно їхні діти користуються інтернетом. Проте, експерти радять батькам переглянути власні онлайн-звички, особливо, коли йдеться про приватне життя їх дітей.

«Медіаграмотність має вирішальне значення для дітей і батьків», — каже Мері Алворд, доктор філософії, психолог із Роквелла, штат Меріленд, колишній президент Товариства медіапсихології та технологій Американської асоціації психологів.

Згідно зі статистикою велика частина дітей вже є онлайн ще до свого другого дня народження. Такі дописи охоплюють широкий спектр інформації: наприклад, висвітлення у Facebook народження дітей чи детальний опис проблем поведінки дітей у батьківських чатах.

Психологи зазначають, що більшість публікацій є нешкідливою, проте, є публікації, які можуть завдати шкоди. Поширення особистих даних може поставити під загрозу безпеку дитини, адже інформація може потрапити у руки недобросовісних людей. Крім того, надмірне висвітлення якихось ситуацій чи інформації може негативно вплинути на почуття приватності дитини та довіри дитини до вас.

Наразі мало досліджень, щоб зробити висновки щодо того, як онлайн-життя батьків може вплинути на благополуччя дитини, проте, деякі дослідження показують, що діти насторожено ставляться до публікацій батьків. В одному з досліджень експерти опитали дітей віком від 10 до 17 років та їхні сім’ї та виявили, що вдвічі більше дітей, ніж батьки висловили занепокоєння щодо того, що батьки діляться особистою інформацією про них у соціальних мережах (дослідження Школи інформації Університету Мічигану).

«Діти хотіли б, щоб батьки питали дозволу про публікації щодо них частіше, ніж батьки вважають це за потрібне», — каже Шонебек, дослідниця.

У наступному дослідженні д.Шонебек виявила, що дітям неприємно, коли батьки діляться незручними історіями чи фотографіями, особистою інформацією чи подробицями про друзів і близьких людей дитини. Загалом, дітей не турбує, коли батьки роблять дописи про їх досягнення, спорт чи хобі, а також про особливі події, як-от фотографії зі свят або відпочинку. «Діти хочуть більше свободи вибору щодо того, який контент про них поширюється», — каже вона.

Зважаючи на дослідження, психологи діляться з батьками наступними практичними правила щодо публікацій в соціальних мережах:

Вважайте всі ваші дописи публічними. «Не думайте, що дописи чи зображення є приватними лише тому, що ви посилили налаштування конфіденційності», — говорить Джеймс К. Кауфман, психолог  та керівник відділу комітету із спостереження за ЗМІ. Ніколи не знаєш, хто в кінцевому підсумку може це побачити, включно з майбутніми роботодавцями.

Дивіться на дописи в довготривалій перспективі. Ця інформація буде в загальному доступі ще років 10-15. Батькам варто бути свідомими того, хто в майбутньому може побачити цю інформацію і як це вплине на їхню дитину.

Не діліться в Інтернеті тим, про що не розкажете публічно вживу. «Я не публікую нічого, що б не надрукував на футболці та не носив би щодень», — каже один з дослідників.

Поважайте бажання дитини. Деякі діти від природи дуже закриті, а інші - навпаки, люблять увагу. Як тільки дитина досягне достатнього віку, щоб розуміти, чим є  соціальні мережі — 9-10 років, а для деяких дітей це навіть раніше — вона повинна мати право голосу щодо дописів про неї, включаючи право вето на будь-які публікації.

Порадьтеся з кимось. Перш ніж ділитися особистими історіями про дітей, психологи рекомендують батькам запитати думки іншого дорослого члена сім’ї.

Проговорюйте свої правила щодо соцмереж з іншими. Як тільки ви встановили певні правила щодо розповсюдження інформації про ваших дітей в Інтернеті, повідомте їх тим, хто може поширювати такі дописи, наприклад, бабусям, дідусям, вчителям, няням тощо.

Не цурайтеся технологій. Батьки не повинні відмовлятися від соціальних мереж, оскільки вони часто отримують користь від зворотного зв’язку та підтримки, яку вони отримують від обміну інформацією в Інтернеті. Бути занадто закрити може завдати шкоди. Коли батьки поводяться так, ніби бояться соціальних мереж, це може нести дітям нездорове повідомлення про те, що світ страшний.

Досліджуйте. Є багато чудових ресурсів, які допоможуть батькам стати медіаграмотними, кажуть психологи. Вони рекомендують відвідати Family Online Safety Institute (англомовний ресурс) як одне з джерел, щоб бути в курсі цифрового світу, який є динамічним та змінним. Українським джерелом медіаграмотності є курс “Медіаграмотність для освітян” на Prometheus, який буде корисний не лише представникам сфери освіти, але і батькам.

Крістен Вер
Джерело: American Psychological Association “Parents: Watch those social media posts”  https://www.apa.org/monitor/2017/07-08/social-media